8 ključnih koraka za izradu web stranice

COdizajn projekt

Planirate pokrenuti vlastitu web stranicu, ali ne znate kako? Ili možda želite svojoj web stranici dodati dašak osobnosti? Nemate puno vremena za održavanje vaše web stranice?

Malo tko zna puno o izradi vlastite web stranice ili upravljanju njome. Ako ste početnik, onda je ovaj članak namijenjen vama. Ovdje ćemo raspravljati o osam najvažnijih stvari koje trebate znati prije nego što pokrenete vlastitu web stranicu.

1. Definiranje web stranice

Prvo trebate odlučiti kakvu web stranicu želite imati – koji su vaši ciljevi i kako će korisnik pronaći vašu stranicu i navigirati se njome. Primjerice, radi li se o web trgovini, katalogu proizvoda, informativnoj stranici s vašim uslugama? 

Osim samog definiranja cilja web stranica, treba definirati i tzv. putovanje korisnika (en. User Journey): kako će korisnik završiti na vašoj web stranici, kako ga nagovoriti da istraži vašu web stranicu i na kraju, kako ga uvjeriti da poduzme željenu akciju.

Primjer putovanja: korisnik pregledava stranicu, klikne na vezu proizvoda, kupi proizvod i dobije kupljeni proizvod. Ovo je jednostavno korisničko putovanje web stranice. Formuliranje korisničkog putovanja temeljenog na vašem poslovnom modelu može vam pomoći pružiti bolje korisničko iskustvo, povećati stope konverzije i bolje rangirati na tražilicama.

Većina web stranica ima višestruka putovanja korisnika, a o mnogima od njih nikad ne razmišljaju. Putovanja mogu obuhvatiti informiranje o tvrtki, naručivanje proizvoda, ispunjavanje kontakt forme i slično.

2. Izrada navigacije (sitemap)

Nakon što odredite putovanje korisnika, sljedeći korak u planiranju web stranice je izrada sitemape, odnosno karte web stranice. Ta karta treba sadržavati organiziranu, hijerarhijsku strukturu vaše web stranice.

Ovaj jednostavan korak donosi jasnoću o tome kako korisnici mogu bolje razumjeti vašu web stranicu.

Kartu web stranice obično razvija dizajner web stranice po vašim naputcima. U razgovoru s vama dobra agencija ili dizajner pitat će koje stranice želite imati, koji sadržaj imate već kreiran te po potrebi pomoći u definiranju potrebnih podstranica i strukturiranju stranice. Dizajner tada dodaje svaki URL u kartu jer će mu to pomoći u održavanju ujednačenosti. 

Ovaj je korak posebno važan za nove web stranice i loše rangirane stranice. Vašu web stranicu trebaju indeksirati pretraživači kako biste ispunjavali uvjete za rangiranje tražilicama kao što je Google. Kada alat za indeksiranje skenira kartu stranice i naiđe na nove stranice, on dodaje te nove stranice u bazu podataka.

Dakle, kada ključna riječ dođe u tražilicu, ona filtrira relevantne rezultate s indeksiranih stranica i prikazuje ih korisnicima prilikom pretraživanja. Da biste bili indeksirani, trebate poslati zahtjev za indeksiranje pomoću Google Search Consolea ili dodati nove veze u svoju već postojeću kartu web stranice. 

3. Planiranje tijeka stranice (wireframe)

Wireframe je grubi kostur sadržaja svake stranice – tekst, slike, videozapisi, popisi, gumbi, naslovi, itd. Prečesto se lako izgubiti u detaljima, što uzrokuje slabljenje ukupne učinkovitosti stranice. To možete popraviti općenito planiranjem tijeka svake stranice.

Planiranjem svake stranice prije nego što pređete na detalje, možete sposobnije riješiti specifičnu svrhu te stranice i kako je postići.

Iako na webu postoji jako puno praktičnih alata za planiranje tijeka stranica, ponekad je dovoljno izraditi wireframe i na papiru. Ključna je ideja u ovome koraku da ostane jednostavno. U ovom koraku još uvijek ne radite na dizajnu, već samo definirate elemente i sadržaj koji će se nalaziti na stranici. Naravno, kao i prethodni koraci i ovo je korak koji će web agencija napraviti za vas. 

Međutim, ukoliko volite uzeti stvari u svoje ruke i želite sami isplanirati tijek stranice, ova bi formula mogla pomoći: 

[Predstavite problem] + [Opišite kako ga rješavate] + [Poziv na akciju]

Odatle možete odlučiti kako želite pokriti svaku od tih baza, koristeći sve elemente koji su vam dostupni (tekst, slike, tablice, video zapisi, grafikoni, itd.), a da ne izgubite iz vida svrhu stranice i da se ne izgubite u detaljima.

Sadržaj web stranice

Evo još jedne korisne formule:

Loš sadržaj = loša web stranica

Vaša web stranica može imati prekrasan izgled, jasnu navigaciju i veliku brzinu, sjajno rangirati u pretraživanju… ali ako je vaš sadržaj loš, vaša web stranica je također loša (a rijetko će zapravo i dobro rangirati). 

Tražilice daju prednost web stranicama s razumljivim, informativnim sadržajem. Web stranica treba biti prilagođena korisniku, a sadržaj optimiziran za tražilice.

Dakle, što čini sadržaj dobrim?

Prvo i najvažnije: relevantnost. Ako imate stranicu za prodaju televizora, post na blogu o papučama nema smisla. Ne samo da bi to zbunilo vaše korisnike, već će i Google to primijetiti. Vaši korisnici i tražilice traže mnoštvo relevantnih informacija koje će im pomoći da razumiju vaše ponude i da vide da znate o čemu govorite.

Vaš sadržaj također treba biti jedinstven, dobro strukturiran (koristite naslove, oznake i citate), privlačan (koristite boje i slike da oživite stvari) i koristan.

Jedinstveni sadržaj također je jedan od najvažnijih čimbenika za vašu web stranicu. Sadržaj na vašoj web stranici, ni u kojem slučaju, ne bi trebao odgovarati sadržaju drugih web stranica. Tražilice kažnjavaju web stranice za objavljivanje sadržaja koji nije originalan i značajno smanjuje njihovu vidljivost.

4. Dizajn web stranice

Svatko želi stranicu koja dobro izgleda. Obično je to prva stvar na koju ljudi pomisle kada odluče da trebaju web stranicu. Iako na prvu dizajniranje web stranice zvuči jednostavno, uvijek je bolje obratiti se profesionalcu. Ono što je vama dobar dizajn možda neće biti dobar dizajn i vašim korisnicima, dok web dizajneri imaju godine iskustva iza sebe i znaju što je dobar dizajn prilagođen publici. 

Uz hrpu alata koji danas promoviraju iznimno jednostavno kreiranje web stranice treba biti svjestan da to uglavnom i nije najbolje rješenje. Osim već spomenutog problema dizajna, web stranice kreirane na platformama kao što je Wix nisu jedinstvene i neće se istaknuti, a ako odaberete besplatnu opciju, u većini ćete slučajeva završiti s neprofesionalnom domenom i web stranicom koja će svima poručiti da niste ozbiljni oko svoga posla. 

S porastom responzivnog web dizajna i podrške za mobilne zaslone, dizajn web stranica postaje sve homogeniji. Zahtjevi mobilnih zaslona za gledanje i brže vrijeme učitavanja natjerali su web stranice na vrlo uobičajene obrasce, smanjujući raznolikost u web dizajnu. Naravno, i dalje možete biti jedinstveni i istaknuti se, ali svakako preporučujemo da se obratite profesionalcu. 🙂 

Izrada web stranice

5. Funkcionalnost web stranice

Funkcionalnost na vašoj web stranici trebala bi dodati vrijednost vašoj web stranici.  Primjerice, skočni prozori, audio, video, fontovi u boji, čak i slike su dobre samo ako se pametno koriste. 

Tehologija vlasnicima web stranica olakšava korištenje svega ovoga i ponekad entuzijazam pobjeđuje zdrav razum. Zbog toga ćete vrlo lagano završiti sa stranicom punom nepotrebnih elemenata koja će ju samo usporiti i zakomplicirati te će korisnicima biti teško pronaći ono što je stvarno bitno. 

6. Odaberite dobrog pružatelja usluge hostinga

Još jedna vrlo važna odluka pri planiranju web stranice je odabir odgovarajućeg pružatelja usluge hostinga. Hosting je usluga zakupa prostora na internetskom poslužitelju (serveru) na kojem će biti smještena vaša web stranica. Svaka web-stranica ima svoj smještaj na nekom serveru, bilo da se taj server fizički nalazi u Hrvatskoj ili van nje.

Dvije najvažnije stvari koje ćete htjeti tražiti su sigurnost i brzina. Međutim, i druge stavke, kao što su opcije administracije hostinga, sigurnosne kopije, troškovi i drugo, mogu ozbiljno utjecati na vašu web stranicu ako se ne odaberu mudro. Ovdje je skraćeni popis onoga što trebate tražiti u rješenju za hosting:

  • Sigurnost: Svaka hosting tvrtka će vam reći da je sigurna. Da je to istina, hakeri ne bi postojali. Pronađite tvrtku za hosting koja je sigurna i pouzdana.
  • Brzina: Brzina stranice je iznimno bitna i odabir dobrog pružatelja usluge hostinga jedna je od najvažnijih stavki u ubrzavanju stranice. Ako je vaš pružatelj usluga iznimno jeftin, njihovi će serveri vjerojatno biti preopterećeni i stoga spori. Pokušajte istražiti preporuke za dobre pružatelje usluga koji odgovaraju vašem budžetu – i slobodno gledajte i van Hrvatske. 
  • Podrška: Web stranice su složene, a računala nisu baš toliko pametna koliko bismo svi željeli da jesu, pa ćete se ponekad vjerojatno naći u situaciji gdje trebate razgovarati s timom za podršku. Provjerite možete li ih nazvati ili razgovarati uživo, kolika je brzina odgovora i slično – jer ponekim pružateljima treba nekoliko dana da pošalju svaki odgovor.
  • Dnevne sigurnosne kopije: Uvijek je bitno imati sigurnosnu kopiju stranice za slučaj da ste hakirani ili da nešto jednostavno pođe po zlu. 
  • SSL certifikat:  Vašoj web stranici je potreban SSL, a mnogi pružatelji usluge hostinga nude ga u svojim paketima. Iako ih možete nabaviti odvojeno i sami postaviti uz pomoć svog tima za podršku, puno je lakše kada hosting nudi to unutar svoje ponude.

Odabir hostinga je iznimno bitan, a najčešće se trebate obavezati na barem godinu dana te dolazi do dodatnih komplikacija prilikom prebacivanja, zbog čega je najbolje dobro se informirati o ovoj stavci. Naš tim ima godine iskustva i radio je s većinom poznatih pružatelja usluge hostinga te će rado preporučiti najbolji ovisno o iznosu koji želite izdvojiti. 

7. Analitika

Kreiranje vaše stranice bit će samo početak. Bit će iznimno korisno znati je li netko bio na vašoj stranici, gdje ju je pronašao, koliko je dugo ostao na njoj i puno drugih stvari. Kada budete imali te podatke, lakše ćete raditi na stvarima kao što su vidljivost stranice na tražilicama (optimizacija za tražilice — SEO) i učinkovitost sadržaja. Ništa od ovoga nećete moći učinkovito učiniti bez analize korištenja web stranica koja se u pravilu prati pomoću Google Analytics.

Praćenje korisnika pomoći će vam da napravite planove i da ih ciljano implementirate. Implementacija Google Analyticsa za vašu web stranicu omogućuje vam da vidite najgledanije stranice, većinu stranica koje generiraju potencijalne klijente, stranice koje imaju visoku stopu napuštanja itd.

Nakon što dobijete podatke, možete ih protumačiti kako biste povećali promet, poslovanje i preglede. Većina ljudi ne zna da mogu pristupiti podacima Google Analyticsa i koristiti ih za dobrobit svoje web stranice.

8. Lektura i testiranje stranice

Jedna od najčešćih pogrešaka na webu je izbjegavanje lekture. Kada dovršite sav taj pažljivo izrađen tekst i stavite je na svoju pažljivo osmišljenu stranicu, vratite se i pročitajte je još jednom. Nemojte se oslanjati na male crvene vijugave linije da vam kažu jeste li pogriješili.

Bez obzira na to što mislite da je vaša gramatika dobra, svima nam je ponekad potreban drugi šar očiju. Ukoliko niste zaposlili nekoga, barem koristite alat za provjeru, kao što je Grammarly (ili ispravi.me za hrvatski jezik), da još jednom provjerite svoje pisanje. 

Prije nego što lansirate svoju web stranicu, trebali biste je temeljito testirati na greške i probleme. Pogreške će se vjerojatno dogoditi, to je normalno, ali vaši korisnici vam to možda neće oprostiti. Pogreške koje se mogu izbjeći koštaju vlasnike web stranica mnogo novca u izgubljenoj prodaji. 

Pokušajte pregledati svoju web stranicu na što više preglednika i raznih uređaja jer oni ponekad vide stranicu različito. Provjerite odjeljke, pododjeljke, veze, videozapise, vrtuljke i bilo koji drugi element s kojim korisnik može komunicirati na web stranici. Uvjerite se da je sve na svom mjestu i da nemate nikakvih problema. 

Najvažnije, provjerite jesu li vaše komunikacijske linije točne i dobro funkcioniraju – funkcionira li kontakt forma, jesu li uneseni kontakt podatci ispravni?

Nakon što ste sigurni da sve funkcionira kako treba, možete lansirati stranicu. 

Nakon što se prašina slegne: Testiranje novih značajki za poboljšanje

Kao što je već spomenuto, tek kada pokrenete web stranicu, počinje pravi posao. Optimizacija za tražilice (SEO), marketing sadržaja, redovito održavanje i puno toga bitne su stavke na kojima ćete morati konstantno raditi.

Vaše poslovanje može puno napredovati izgradnjom online prisutnosti, ali jednostavno posjedovanje web stranice neće magično izgraditi vaše poslovanje. To zahtijeva redovito istraživanje i rad kako bi se pratila tehnologija i metode weba koje se brzo mijenjaju. 

Možemo vam pomoći u svakom aspektu vaše web stranice, od strategije i izgradnje do održavanja i rasta. Slobodno nas kontaktirajte za više informacija kada budete spremni (ili istražite pakete koje smo kreirali kao novu uslugu).

Istaknute novosti