Najbolji alati za UI/UX dizajn – kreiranje korisničkog iskustva i korisničkog sučelja

UI/UX dizajn alati

UI i UX dva su različita pojma (koja je razlika saznaj ovdje), ali najčešće ih spominjemo u kombinaciji, zbog čega alati koje ćemo danas spomenuti pokrivaju sve, od informacijske arhitekture do izrade prototipa. 

1. FlowMapp

Pri kreiranju korisničkog iskustva dizajner prvo treba osmisliti samu strukturu stranice te kreirati navigaciju. FlowMapp se na kreiranje user flowa (slijeda zaslona) te informacijske arhitekture, koji se kasnije primjenjuju u dizajnu. 

2. Sketch 

Sketch je jedan od najviše korištenih UI alata. Koristi se primarno za dizajn ekrana unutar korisničkog sučelja (primjerice, mobilne aplikacije) te je iznimno napredan, a uz integracije s dodatnim alatima može se koristiti i za izradu prototipa. Ovo je relativno nov alat u odnosu na, primjerice, Photoshop koji se i dalje koristi, ali nudi puno manje opcija te ima dodatnih nedostataka (primjerice, Sketch je program za vektorsku grafiku te nudi mogućnost preuzimanja svih komponenata različitim formatima i više je prilagođen za web). 

3. Figma 

Figma je, uz Sketch, vjerojatno najkorišteniji UI alat. Obje aplikacije funkcioniraju vrlo slično te je završni rezultat u pravilu jednak. Sketch je, doduše, kreiran samo za MacOS operativni sustav, dok se Figma može koristiti i na Windows računalima zbog čega ju i neki klijenti preferiraju. 

4. InVision 

InVision je alat koji se često koristi za suradnju na dizajnu: dopušta učitavanje, izmjenu i komentiranje svih zaslona unutar dizajna što olakšava komunikaciju. Uz to, InVision nudi mogućnost kreiranja funkcionalnih prototipa te se time mogu izbjeći eventualne pogreške u daljnjem razvoju jer se već u ovoj fazi može testirati korisničko iskustvo.

5. Zeplin 

Nalik InVisionu, Zeplin je alat koji se koristi za suradnju na dizajnu te dopušta dodavanje članova, jednostavno ažuriranje dizajna, čuvanje prethodnih kopija i komentiranje. Zeplin je također vrlo koristan kada dizajn treba proslijediti programeru, koji iz svakog ekrana može iščitati sve bitne podatke (naziv i veličinu fonta, kodove boja i slično), preuzeti sve fotografije i ikone te pristupiti već generiranim dijelovima koda. 

6. Craft 

Craft je plugin za Sketch i Photoshop te je jedna od njegovih glavnih funkcija to što dopušta kreiranje user flowa i prototipa. Savršeno se integrira s već spomenutim InVisionom te ova tri alata (Sketch, Craft i InVision) stvaraju savršene pretpostavke za kreiranje i suradnju na funkcionalnom prototipu. 

Istaknute novosti