UI/UX: Što je korisničko iskustvo i zašto je bitno za Vaš posao?

Korisničko iskustvo

Možda ste ovaj termin čuli već mnogo puta i izlazi Vam na uši ili se s njime nikad susreli – ali, što točno korisničko iskustvo znači? I još važnije, kako koristi Vašem poslu?

Što je korisničko iskustvo? 

Korisničko iskustvo (eng. UX: User Experience) podrazumijeva ponašanja, stavove i emocije koje korisnik doživljava tijekom uporabe određenog proizvoda, sustava ili usluge. Pod ovo, između ostalog, spadaju web stranice, mobilne aplikacije, softvere i bilo koji drugi način interakcije čovjeka i uređaja.

Uz ovaj termin veže se još jedan – korisničko sučelje (eng. UI: User Interface), odnosno mjesto susreta korisnika sa već spomenutim proizvodom ili sustavom. 

U ovom članku fokusirat ćemo se na korisničko iskustvo tokom posjete web stranici.

Zašto je bitan dizajn korisničkog sučelja?

Korisničko iskustvo je bitno zato što pokušava ispuniti sve potrebe koje kupac ima. Cilj mu je ponuditi pozitivno iskustvo zbog kojeg će kupac zapamtiti proizvod ili brend te mu se vratiti. Svakome je u cilju u što kraćem roku i što jednostavnije pronaći željene informacije, proizvode i usluge, posebno u današnje vrijeme kada svi nekamo jure. 

Prenatrpane stranice na kojima je vrlo teško pronaći potrebne informacije tako će odbiti većinu kupaca. Svjesni smo da nekada imate puno toga za reći na Vašoj web stranici – i iako je u malom broju slučaja to doista potrebno, u većini slučajeva kupca zanima samo jedno: kako će taj proizvod pomoći njemu? Vaša web stranica treba Vas predstaviti i odgovoriti na to pitanje.

Što sadrži dobro korisničko sučelje? 

Korisničko je iskustvo drugačije za svakoga i zato je najvažnije imati na umu da, iako ste stvorili neki proizvod, možda niste potencijalni korisnik istog tog proizvoda. Zbog toga ne možete odmah pretpostaviti što korisnik želi ili koji je najbolji način da dođe do Vašeg proizvoda. 

Zbog toga je bitno da se malo udaljite od svoga proizvoda i pokušate se staviti u glavu korisnika. Osim što je ovo bitno za sam proizvod koji nudite, bitno je i za web stranicu kojom ćete ga predstaviti.

Zamislite da ste prvi put čuli za proizvod ili uslugu i želite ga potražiti na web stranici. Želite saznati osnovne informacije o proizvodu, ali vjerojatno ne želite biti bombardirani hrpom nepotrebnih informacija. Želite znati kako taj proizvod ili usluga može pomoći Vama. Nadalje, želite vidjeti kako doći do tog proizvoda. Želite da su informacije pregledne i, vrlo vjerojatno, da je sama stranica ugodna oku. Ne želite da na svakom koraku iskače reklama jer ćete vjerojatno ugasiti stranicu. Dakle, informacije trebaju biti jasno prikazane, sažete i jednostavne, a bez da izgleda napadno. 

Proces kreiranja dobrog korisničkog iskustva

Kao što smo rekli, vrlo je bitno staviti se u glavu samog korisnika koji ima „problem“, a vi nudite „rješenje“ na njega. Koji je najbolji način da dokažete korisniku da ste upravo Vi ti koji mu mogu početi? 

Kada je u pitanju dizajn web stranice – koja će prenijeti upravo tu poruku –  tu se najbolje obratiti stručnjacima za njihovu izradu jer imaju godine iskustva s upravo tim situacijama i jedan od najbitnijih problema kojim se svaka web agencija bavi je upravo kreiranje dobrog i preglednog korisničkog sučelja kako bi pružili odlično korisničko iskustvo.

Isto kao što je cilj svakog proizvođača da napravi proizvod što jednostavniji za koristiti, tako je i posao svakog web dizajnera da kreira web stranicu na kojoj će se korisnici vrlo jednostavno snaći.

„Dobar dizajn ne sastoji se samo od izgleda. Dizajn je i kako radi.“ 

Steve Jobs

Ako svojim korisnicima ponudite dobro iskustvo, povećat ćete vjerojatnost njihovog povratka na Vašu stranicu/kupnju Vašeg proizvoda. 

Što jednostavnije i intuitivnije bile interakcije koje stvorite, njihov će život biti lakši – što brže korisnici „završe svoj zadatak“ to će više vremena imati za provođenje sa svojim prijateljima i obitelji, a samim time i razgovor o Vašem proizvodu: ako je ostavio dobar dojam na njih. 

Ako Vas zanima više o ovoj temi ili Vam sve ovo zvuči vrlo apstraktno, svakako nas pratite jer ćemo uskoro dati i konkretne primjere. U međuvremenu nas možete i kontaktirati.

Istaknute novosti