Kako ostati relevantan u doba koronavirusa?

Koronavirus poslovna strategija

Velika većina poduzeća počinje osjećati utjecaj koronavirusa na poslovanje. Fokus mora biti na osiguravanju zdravlja, ali nažalost, to vjerojatno znači da se poslovna strategija mora promijeniti. Sposobnost prilagođavanja promjenama sada je ključna za opstanak svakog poduzeća. 

Svjesni smo da su neki poduzetnici već prije ove krize počeli, ili čak i završili sa digitalnom transformacijom svog poslovanja, ali mnogi su bili prisiljeni preko noći krenuti s digitalizacijom. 

Prateći lekcije drugih zaraženih područja dajemo vam uvid u to kako najbolje održati prihod unatoč pandemiji. 

1. Kratkoročna promjena strategije

Budući da koronavirus polako postaje naša nova normalnost i nitko ne zna koliko će dugo pandemija trajati, usvajanje kratkoročne promjene strategije ključno je kako biste ostajali relevantni. Dugoročne planove ne treba u cijelosti brisati, već ih zaustaviti i fokusirati se na ono što trenutno možete kontrolirati.

Ako uzmemo primjer poduzeća u Kini, gdje je pandemija započela, možemo početi razumijevati moguće ekonomske posljedice. Tvrtka Dentsu Aegis Network tako je provela istraživanje te došla do zaključka da je 47% tvrtki u azijskim zemljama prijavilo pad prodaje, a 61% poduzeća pretpostavilo je promjene u planiranom marketingu. Ako promatramo kako virus već utječe na poslovanje na globalnoj razini, naučeno možemo primijeniti i potruditi se smanjiti utjecaj ove krize na naše poslovanje – a ako vaša kratkoročna strategija bude dobra, ona će na kraju imati i dugoročan pozitivan utjecaj na vaše poslovanje.

2. Online poslovanje

Trenutna situacija može služiti i kao dobar poticaj za testiranje radnog pristupa na daljinu; na taj način ograničavamo šanse za širenjem virusa, ali možemo izvući i nešto pozitivno za nastavak našeg poslovanja. 

Sada, kada je obujam tekućeg poslovanja smanjen, pravo je vrijeme da odradite poslove koje možda već neko vrijeme odgađate i posvetite se online prezentaciji svoga poslovanja. 

3. Online prisutnost

Jedna od strateških promjena koja je imala pozitivan utjecaj na mnoga globalna poduzeća je izmjena fokusa u proračunu. Većina kupaca sada radi od kuće. Kineske tvrtke brzo su preusmjerile potrošnju s izvanmrežnih medija na internetske. 14% poduzeća koja su odmah uvela ovu promjenu povećalo je svoje prihode. 

Zbog toga bi fokus vašeg brenda trebao biti na redefiniranju vaše usluge kako bi odgovarala ljudima koji su kod kuće. Iskoristite priliku koja bi se mogla stvoriti unatoč krizi jer bi vam se dugoročno moglo isplatiti.

Postati digitalno dostupniji mora biti prvi korak u vašoj novoj strategiji. Osim što je vrijeme za povećavanje vašeg proračuna za oglase i digitalno oglašavanje, kvalitetna web stranica sada vam može služiti kao savršena prezentacija vaše usluge ili direktan kanal za prodaju vaših proizvoda u vrijeme kada je naručivanje putem interneta jedino koje je moguće. Zanima vas više o ovoj temi? Pročitajte Zašto je online prisutnost danas ključna u poslovanju svake tvrtke? i 6 razloga zbog kojih svaki posao treba imati profesionalnu web stranicu.

Istaknute novosti