UI/UX: Što je korisničko iskustvo, što je korisničko sučelje, i što zapravo tražim kada zapošljavam UI/UX dizajnera?

UI/UX Dizajn

Jeste li primijetili kako je neke proizvode puno jednostavnije koristiti nego neke druge? Je li vam se nekim web stranicama vrlo jednostavno navigirati, dok je na drugima nemoguće pronaći ono što Vam treba? Najveću razliku čini dobro korisničko iskustvo. 

Posao UX dizajnera često se obavlja u pozadini, ali je vrlo bitan i kompleksan. Njegov je glavni zadatak prilagoditi vaš proizvod korisniku što, na primjeru web stranice, uključuje prvenstveno kreiranje jednostavne navigacije i dobro pozicioniranje elemenata. Iako se ovaj termin prvenstveno odnosi na kreiranje digitalnih proizvoda, ali je primjenjiv i na razne proizvode koji nas okružuju. No, što je u svemu ovome UI, što je UX, i zašto se tako često koriste u kombinaciji? 

UX (Korisničko iskustvo) 

UX dizajner prije svega se bavi kreiranjem korisničkog iskustva. Njegov je primarni zadatak, bez obzira na to o kojemu je proizvodu riječ, olakšati uporabu toga proizvoda te samim time poboljšati doživljaj koji korisnik ima. Jednostavnija uporaba nekog proizvoda znači da će mu se korisnik vjerojatnije vraćati jer će mu ostati u dobrom sjećanju. 

Jednostavnija navigacija na web stranici ili mobilnoj aplikaciji znači da će korisnik duže ostati na njoj i neće biti frustriran dok pokušava naći potrebne informacije. Na primjeru web trgovine, jednostavna navigacija i dobro korisničko iskustvo značit će veću šansu da korisnik kupi ono što želi upravo s te stranice, no ovo je primjenjivo i u raznim drugim sferama: korisničko je iskustvo tako važno i prilikom kreiranja, primjerice, pakiranja čipsa kojeg treba biti jednostavno otvoriti.

Što se tiče samog proizvoda koji UX dizajner kreira, u pravilu su to (na primjeru weba ili mobilne aplikacije) wireframeovistoryboardovi i navigacija.

Slika 1: Wireframeovi na papiru

UI (Korisničko sučelje) 

Nakon UX dizajna u pravilu dolazi dizajn korisničkog sučelja. Koristeći materijale koje je UX dizajner kreirao, UI dizajner kreira korisničko sučelje – to može biti nekakva platforma, web, mobilna aplikacija, nadzorna ploča ili bilo kakav digitalni proizvod koji sadrži sučelje. 

Važno je napomenuti da u pravilu i jedno i drugo radi ista osoba, koja po želji može prvo kreirati strukturu i navigaciju, a zatim krenuti na sam dizajn. UI dizajner fokusira se na interakciju korisnika sa sučeljem: ono treba biti jednostavno za korištenje, dobro strukturirano, (ukoliko je primjenjivo) funkcionirati na različitim uređajima te biti vizualno atraktivno i odgovarati vizualnom identitetu branda. 

UI/UX dizajn

UI/UX dizajneri, dakle, kreiraju korisničko sučelje koje je jednostavno za koristiti i dobro strukturirano. Oni u pravilu rade za web, iOS i Android, no već smo spomenuli da se posao UI/UX dizajnera može primijeniti na većinu proizvoda, kako digitalnih, tako i onih fizičkih. 

Uz sam dizajn korisničkog sučelja, UI/UX dizajneri često će kreirati i prototip. Primjerice, ako je u pitanju mobilna aplikacija, dizajner može uz sam dizajn ponuditi i interaktivni prototip kako biste vidjeli kojim redoslijedom se nižu ekrani te iskusili aplikaciju iz perspektive korisnika. Ovo u pravilu znači da nećete vidjeti samo dizajn zaslona za aplikaciju, već ćete moći „komunicirati“ s elementima dizajna kao što su gumbi i ikone koji vas vode na druge zaslone. 

Ovakav je proizvod spreman za daljnji razvoj te se kao takav šalje programerima koji imaju sve što im je potrebno da razviju aplikaciju (ili web), uključujući i dijelove koda koje moderni alati (kao što su Sketch i Figma) za kreiranje korisničkog sučelja nude. 

Slika 2: User Flow

Zašto je dobro zaposliti UI/UX dizajnera? 

Koliko ste puta vidjeli loše izvedenu aplikaciju ili nepreglednu web stranicu?

Recimo da imate ideju za mobilnu aplikaciju – jasno nam je da si želite olakšati posao i zaposliti samo jednu osobu ili agenciju. Međutim, programeri u pravilu nisu ujedno i UI/UX stručnjaci te samim time u pravilu ne mogu ponuditi dovoljno dobro rješenje za korisničko iskustvo ili atraktivan dizajn. Zbog toga, ove se dvije usluge sve se češće traže odvojeno.

Kreiranjem dobrog korisničkog iskustva i dizajnom korisničkog sučelja osigurat ćete si kvalitetan proizvod. Također ćete moći izbjeći eventualne pogreške u daljnjem razvoju jer ćete u ranoj fazi moći korigirati navigaciju, strukturu i sam dizajn puno jednostavnije nego kada je on već razvijen.

Povezano: UI/UX: Što je korisničko iskustvo i zašto je bitno za Vaš posao?

Ukoliko Vas zanima više o UI/UX dizajnu, pročitajte više o našoj usluzi ili nam se javite

Istaknute novosti