Vizualni identitet: Koji je proces izrade i zašto je bitan?

Vizualni identitet - Izrada logotipa

Vizualni identitet je način na koji oblikujete percepciju svoga brenda kroz njegove vizualne elemente. Slike su uvijek bile moćan oblik komunikacije; zbog čega je vrlo bitno da vaš vizualni identitet šalje dobru poruku. 

Vizualni je identitet puno više od logotipa. On podrazumijeva sve grafičke informacije koje prenesete, odnosno sve što kupci mogu fizički vidjeti; digitalno, to su ponajviše boje, fontovi te fotografije i ilustracije, no vizualni identitet može se odnositi i na izgled interijera vaše radnje, proizvode koje prodajete – i sve drugo što će doći u asocijaciju s vašim brendom. 

Ipak, vizualni identitet ponajviše se odnosi na konzistentne stilove koje vaš brend koristi, što u pravilu podrazumijeva: 

  • grafičke elemente – u ovo spadaju grafički elementi, a ponajviše Vaš simbol te ikone, ilustracije i fotografije koje koristite
  • tipografiju – ovo uglavnom podrazumijeva font koji je korišten uz Vaš logotip te popratne fontove koji se konzistentno koriste na webu, društvenim mrežama, promotivnim materijalima ili slično; u pravilu je to kombinacija od dva, ili maksimalno tri fonta
  • paleta boja – koriste se boje iz vašeg logotipa te eventualno još nekoliko podtonova ili komplementarnih boj; boje trebaju imati specifičnu nijansu koja je u pravilu definirana kodom te boje

Vizualni identitet podrazumijeva konzistentnu uporabu ovih elemenata, uvijek u istoj kombinaciji. Primjerice, ukoliko objavljujete post na društvenoj mreži, poželjno je da koristite boje i fontove koji su Vam određeni kroz vizualni identitet i koje Vam je dizajner poslao. Dakle, za najbolji efekt bilo bi potrebno koristiti uvijek identičan (ne sličan) font i uvijek istu nijansu (a ne proizvodno odabranu) boje. Važno je napomenuti i da logotipi nemaju nužno simbol uz koji se vežu te su često fokusirani na tipografiju, što mnogi danas preferiraju zbog minimalističkog pristupa.

Ovo onda nadalje možete koristiti na raznim mjestima, od interneta do promotivnih materijala, majica i ostalih dodataka, pa čak i natpisa na automobilima i slično.  No, kako dobiti dobar i čvrst vizualan identitet? 

U ovoj objavi želimo Vam objasniti naš proces izrade vizualnog identiteta i što točno dobijete.

1. Konzultacija

Prije kreiranja samog dizajna, potrebno je da imate neke početne informacije; osnovna informacija koja je potrebna svakom dizajneru je, naravno, ime vašeg brenda te industrija i opis posla kojim se bavite. Kako bi realizacija tekla što bolje, poželjno je da imate i još nekoliko dodatnih informacija – primjerice, primjere logotipa kakvi vam odgovaraju ili barem neki generalni smjer u kojem želite ići (samo tipografija, tipografija i simbol, i slično) te boje i fontove koje vam odgovaraju. Dizajner će, naravno, dati svoje prijedloge za sve ovo, no ukoliko imate neke konkretne ideje i zahtjeve dobro je odmah ih napomenuti.

2. Izrada koncepata

Ovo, naravno, ovisi od dizajnera do dizajnera, ali COdizajn nudi tri početna koncepta između kojih možete birati, a koje naknadno možete kombinirati i/ili izmjenjivati odabrani, ukoliko je potrebno.

3. Odabir koncepta i izmjene 

Koncepte možete kombinirati po želji (primjerice, ukoliko vam se sviđaju boje od jednog, a simboli od drugog) ili odabrani koncept izmjenjivati koliko god puta hoćete. Tokom samog procesa uvijek ćemo vas rado savjetovati o najboljim praksama i davati dodatne ideje. 

4. Finaliziranje logotipa i stilovi 

Kada je završni logotip kreiran, uz njega dobivate i svu potrebnu dokumentaciju. Ona uključuje sve informacije o nijansama boja koje ćete koristiti, fontovima, pozicioniranju i uporabi logotipa, kombiniranju s ostalim elementima i slično. Logotip sada, prateći poslane stilove, dalje možete koristiti na webu, društvenim mrežama, promotivnim materijalima i svim drugim mjestima kako biste kreirali čvrstu sliku o vašem brendu. 

Saznaj više o našoj usluzi vizualnog identiteta ovdje

Istaknute novosti